Nytt år, ny giv

Denna artikel publicerades ursprungligen på Prosharks 2008-02-06.

Nu när Sveriges främsta pokercommunity klätt på sig en helt ny kostym skulle jag vilja ta tillfället i akt och sammanfatta 2007. Visst, det är februari redan, och mycket är glömt och förlåtet, men i och med denna renovering av Prosharks tycker jag att vi på ett naturligt sätt kan stänga böckerna och blicka framåt.  


En sak som vi ser fram emot med spänning är fortsättningen på Svenska Pokerförbundets processvarning mot Svenska Spel. Hur många svenska mästerskap ska vi behöva genomlida i år mån tro? Varför kan de inte bara samarbeta undrar man. Tydligen så är kraven som Svenska Spel ställer på ett sådant samarbete inte rimliga, och förbundet var ju i det här fallet först på pucken med Online-SM. En nödvändig markering från Månsson o co som vi säkert får höra mer om framöver. Under tiden är det upp till var och en att ta ställning och välja lag. Ska vi rätta oss i ledet och anse att Svenska Spel med sin monopolställning äger rätten till SM Online eller ska vi låta förbundet som vill representera spelarna arrangera tävlingen, trots att den lagligt sätt äger rum utomlands? Jag vet var jag står, och det är nog ingen hemlighet för er som känner mig eller kan läsa mellan raderna. Upp till kamp!


Och så utrikes... WSOP borde kanske ha varit årets event som vanligt, men när finalbordet väl stod klart hördes mest böneutrop, och ingen egentlig favorit syntes till. Man måste ju undra vad Jerry Yang har gjort för goda gärningar för att Gud själv skulle ge honom världsmästartiteln 2007. Svenskarna gjorde som vanligt relativt bra ifrån sig i sidoeventen i form av legenden Chris Björin, Bamsebjörnen Ishak "Slaktarn" Noyan, som faktiskt är snällare än han ser ut, och tjejernas favorit Jonas "Molle" Molander.


På andra sidan Atlanten arrangerades för första gången WSOP Europa med högt inköp och namnkunniga deltagare. Doyle, Negreanu, Hellmuth och Ivey... och så Obrestad. I mängden av storheter märkte man knappt den lilla asfaltsblomman från Norge med det naturliga lugnet och de mörka glasögonen som skulle komma att bli årets - om inte seklets - stora sensation. Om jag skulle beskriva året med ett enda ord, skulle jag utan tvekan säga Anette15. Tjejen som vann en turnering på nätet med dolda hålkort och som inte verkar rädd för någon eller någonting. Hon har redan skrivit pokerhistoria som den yngsta armbandsvinnaren i WSOPs historia, och den första kvinnan att vinna main event, och kommer förmodligen att fortsätta sätta käppar i hjulet för de erfarna farbröderna vid borden.

image308Året bjöd kanske inte på några tvättäkta amatörskrällar á la Moneymaker eller Gold, men på sina håll väcktes hoppet hos nybörjarna i form av Eric Hershler, som spelade sin första liveturnering i livet när han slog sig ner vid bordet på L.A. Poker Classic och blev dollarmiljonär på kuppen. Även tjejerna fick en ny förebild i 21-åriga Anna Wroblewski, som kom till Vegas med $300 på fickan och satte sig i en satellit som gav henne en biljett till en $2.000-turnering. Hon kom på 16:e plats och använde vinsten till att köpa in sig i WPT-eventet för $3.000. Där besegrade hon 323 namnkunniga motståndare och kvalificerat sig till slutspelet. "Boten Anna" har vi nog inte sett det sista av.


På hemmaplan har Dan Glimne för ovanlighetens skull hållit en ganska låg profil ett tag, men fick helt rättvist pris för Årets Pokerpersonlighet 2007 av Pokerakademin. Pokerhandboken står sig fortfarande i var spelares hylla, men snart är det nog dags för pappa Dan att hålla låda igen... på ett eller annat sätt. Vem vet, medan TV-producenterna fortsätter att försöka hitta sätt att göra bra pokerprogram kanske Glajmen sitter på kammaren och snickrar ihop något riktigt revolutionerande?     


Lotteriinspektionen var minst sagt på hugget under året, både mot klubbar och turneringsarrangörer, och jag var själv på plats när den hittills största razzian i Sveriges historia ägde rum i den stad som hädanefter kommer att förknippas med allt annat än strandbad och trevligt samkväm - Grebbestad. Efter den incidenten vill ingen längre heta Glenn i Göteborg. I allmänhetens ögon är jag rädd att pokerentusiasm och kriminalitet har fått ett likhetstecken efter den bild som presenterats i pressen, och genom de fåtal personer med ett tveksamt förtroendekapital som förknippas med de inblandade verksamheterna. Under kommande år hoppas jag att vi kan ändra den bilden och låta förbundet och seriösa aktörer representera branschen och driva den framåt.

image310
De första poliserna klampar in på Tanum Strand i Grebbestad


Där det finns pengar och lagliga gråzoner finns även kriminalitet, och på andra sidan stan vaknade också de riktiga skurkarna till liv för att förstöra för spelare och klubbägare. Både live och online har bedragare och våldsamma rånare hittat en frizon där säkerhet och polis lyser med sin frånvaro, och vi som drabbats har fått smaka på vad maktlöshet innebär.


Det har pratats om marknadsmättnad, MLM och fuskskandaler, jänkarna får inte spela längre men gör det ändå, kineserna får spela men gör det fortfarande inte, och vi väntar med spänning på nästa stora spelformstrend efter Hold'em. I den sammanfattande listan över årets utmärkelser har jag valt att hålla mig innanför Sveriges gränser, eftersom lokala lovord och hån är mycket roligare. Det blir så jäkla trist att kritisera Jamie Gold som så sällan besöker Prosharks och dessutom inte kan svenska vad jag vet.


image311
Carl-Johan Geijer, Svensk Mästare i Texas Hold'em Live 2007

Årets trend

Rån

  

Årets bluff

T6 Poker


Årets klavertramp

Micke Norinder, manen med det stora hjärtat och den gigantiska käften, som hoppade på Ola Brandborn offentligt i samband med kritiken mot T6 Poker.


Årets slink

Calle Martinsson, som åtalades och fälldes för grovt bedrägeri efter att ha svindlat MrFluff på 600,000 kronor. Skadestånd och terapi blev "straffet", eftersom lilla Calle inte ens fyllt 18 år. Hade åtalet väckts några månader senare hade den påhittige lille mannen utan tvekan fått skaka galler i ett par år. 


Årets sorg

Sviten R.I.P.


Årets uttryck

"Sååååja!" Klassiskt. Tidlöst. Funkar fortfarande. Till och med finnarna har anammat det.


Årets lågoddsare

Johan Storåkers vann Swedish Open. Kjestrups vinst i Nordic Masters kommer på god andra plats såklart.


Årets svenska mästare

Carl-Johan Geijer


Årets flopp

Pokerfilmen "Lucky you"


Årets kortaste turnering

EPC Grebbestad


Årets bloggare

Valterego


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0