Mötet med bedragaren Carl Martinsson

Publicerad i PokerMagazine 2008-01-07

Föreställ dig att en av dina vänner kontaktar dig på Msn och ber om ett lån. Han förklarar att han råkat ut för en bad beat och behöver komma tillbaka, och säger att han självklart betalar tillbaka inom kort. Du har ingen anledning att ana ugglor i mossen, eftersom din kompis spelar mycket och har en ojämn ekonomi, och du går med på att hjälpa honom. "Sätt in pengar på mitt Nordea-konto eller direkt på pokerkontot så ser jag till att du får igen dem snart..." Ett par dagar senare träffar du personen och frågar hur det har gått med spelandet och om pengarna kom fram ordentligt. Då visar det sig att han inte alls tagit kontakt med dig eller har någon aning om lånet.


Det här scenariot har utspelats åtskilliga gånger i Sveriges pokerkretsar den senaste tiden. Bedragarna blir smartare i takt med att marknaden växer, och ju mer pengar som finns i pokernätverkens omlopp, desto lättare blir det att lura till sig snabba pengar. Hackandet av framför allt hotmail-konton har eskalerat enormt det senaste halvåret, och måltavlorna är du och jag.


Jag fick träffa en av bedragarna som nyligen dömts för grovt bedrägeri i Tingsrätten. Carl Martinsson är endast 17 år gammal, och anmäldes av Norinvest Ltd. (NordicBet) och tre privatpersoner för ungefär ett år sedan. Rättegången hölls i november, och Carl dömdes till skadestånd på 567 951 SEK, ungsdomsvård och 60 timmars samhällstjänst.


En av de målsägande privatpersonerna var storspelaren MrFluff, eller Janne Toivainen som han egentligen heter. Janne är 30 år och bor i Västerås. Han spelade på Bet365 och NordicBet när han råkade ut för Carl, som kom åt Jannes konto genom att utge sig för att vara proffset Bo "Legato" Sehlstedt. Janne trodde att han pratade med Bo, och Carl fick tillgång till hans Msn. Till Carls stora fördel hade Janne samma lösenord till sitt konto på Nordicbet som på Msn. På kontot fanns $78,000, som Carl chipdumpade till en medbrottsling. Poker Magazine har i det här fallet valt att inte gå ut med namn på medbrottslingen, eftersom han inte är dömd.

  

  

Mötet med 17-åringen

  

Jag träffar Carl en eftermiddag på en fik i Stockholm. Han har varit tveksam till att träffa mig, men från början var det på hans eget initiativ. Bilden jag haft av honom infrias när han kliver in i lokalen, han ser väldigt ung ut, och han går direkt fram till mitt bord. Jag antar att han känner igen mig, och jag får en känsla av att vi har träffats förut när jag försöker möta hans nervöst flackande blick.


Först och främst vill jag veta vem han är och hur hans liv ser ut efter domen.

  

Jag går i tvåan i gymnasiet, och mina dagar ser ut som en vanlig gymnasieelevs. Konstigt nog är det ingen i skolan som vet någonting, det verkar inte som om det har kommit ut än. Det skulle ju kännas lite pinsamt om lärarna fick reda på det. Polisen hade tänkt hämta mig i skolan först, jag är jätteglad att de inte gjorde det.

Klart att det känns surt nu efter rättegången, men det hade blivit fängelse om jag var över 18 så jag hade tur. Det handlar om mycket pengar i skadestånd, och det är pengar som jag inte har. Jag har ingen aning om hur jag ska betala, jag har inte fått någon information av rätten om hur det ska gå till. Vi har överklagat domen, och jag hoppas att MrFluff och jag kan göra någon slags deal. Han är ju liksom 30 år gammal, och det lär dröja innan jag kan betala tillbaka.


Så du har inga pengar kvar alltså?


Nä, jag har inte ett öre. Vi var ju tre personer som körde igång allting. Jag fick i uppgift att komma in på kontona och chipdumpa till en kille, och den tredje personen agerade mellanhand.


När vi anmäldes hävdade han som jag dumpade till att han hade vunnit pengarna ärligt, och vi kunde aldrig bevisa att han var med på det. När polisen först frågade fick jag ångest och nekade att jag hade förlorat med flit, men sen sa jag som det var. Jag känner mig lite lurad själv, eftersom jag aldrig fick några pengar. Han som fick dem sitter förmodligen skitnöjd nu, och det är kört att försöka göra något åt det... rättsligt i alla fall.


Har ni någon kontakt?


Nej, inte alls.


Hur föddes tanken på att sno pengar av folk? Var det specifikt pokerspelare du hade siktet på?

  

Efter att jag hade spelat ett tag kom jag på hur lätt det var. Pokerspelare är inte så smarta som man kan tro. Allt var så enkelt, och jag menar, vem skulle tacka nej till gratis pengar?


Jag blev själv lurad en gång faktiskt. Jag blev av med sex tusen spänn, så då fick jag känna hur det känns för andra. Fast det är ju såklart mycket värre att bli av med sex hundra tusen...


Hur gjorde du det då? Det måste ju krävas en del kunskap?


Nej, ingen alls egentligen. Jag är inte direkt värsta hackern, det räcker i princip att man har en dator och tänker till lite. För mig krävdes det ungefär två dagars planering bara. Jag läser mycket på forum och håller mig uppdaterad, och med rätt information så kan vem som helst göra det. Vi försökte visa åklagaren hur lätt det var. Jag kan lära vem som helst... men det gör jag inte.


Säkerheten är så dålig överallt, inte bara på pokersidor utan även hotmail och annat. I just fallet med MrFluff så började det med att jag tog mig in på Legatos konto på Bet365. Det finns massor av sätt att ta reda på folks lösenord. På Expressen stod det att jag hade skickat en trojan till Legato, men det stämmer inte. Jag klickade helt enkelt på "glömt lösen" och tog reda på svaret på säkerhetsfrågan, och så fick jag lösenordet serverat. När jag väl var inne kollade jag vilka som spelade och vem som hade mycket på höga bord. MrFluff gick bra, så det var bara därför jag gick på honom. Jag snackade med honom i chatten, och han trodde att jag var Legato. Jag fick MrFluffs Msn och började snacka med honom som Legato. Eftersom han skulle till Frankrike dagen efter kändes det perfekt, jag hade gott om tid på mig att genomföra kuppen.


Hur kan du ha spelat poker överhuvudtaget? Du är ju bara 17 år.


Det är lätt att skaffa konto som minderårig, ingen bryr sig känns det som. Jag har spelat Omaha och Texas i ett par år, och spelar fortfarande ibland. Om nätverken visste att det var jag skulle jag förmodligen inte få spela mer.


Är du spelberoende?


Ja, jag har gått hos Maria Ungdom i terapi i ett år redan. Det har blivit lite bättre sen förra året, men det är svårt att säga om det var beroendet som gjorde att jag snodde. Det var väl pengabegäret i sig antar jag... och det faktum att det var så enkelt.


Känner du till fler som håller på såhär?


Jag vet att det förekommer hela tiden, men jag känner ingen som gjort exakt samma sak som jag.


Vad skulle du göra annorlunda om du fick backa bandet?


Självklart skulle jag vilja ha det ogjort. Det är inte kul att behöva betala en halv miljon som man inte har. Man är ju inte så omtyckt heller, så jag kan inte direkt ha något med poker att göra mer.


Känner du dig hotad?


Jag är rädd att folk ska börja ringa hem till mig. Jag bor hemma hos föräldrarna fortfarande, och det är ju inte så kul för dem det här. Jag har fått en del hot på nätet, men aldrig live eller på telefon. Man märker ju direkt om ett hot är allvarligt menat, och just nu känner jag mig inte rädd.

  

Har du försökt lura någon du känner?


Nej aldrig. Där går verkligen gränsen! Eller ja, gränsen går man väl förbi när man snor över huvud taget i och för sig.


Bör man ha någon förståelse för ditt agerande tycker du?


Nej. Det är lite synd att det drabbade privatpersoner. Det hade känts bättre om nåt nätverk hade tagit smällen. De lider ju mindre liksom.


Har du begått brott innan du kom in i pokervärlden?


Nä, har aldrig ens tänkt på det. Det var bara tillfället som gjorde att jag slog till. Jag är ingen typisk brottsling annars.


Hur ser du på framtiden?


Det känns lite tungt, men det är bara att bita ihop. Jag går ju på en hotellinriktad skola, och i den branschen finns det inga stora löner. Jag kanske pluggar vidare sen så att jag kan få råd att betala av mina skulder. Jag kommer ju inte att kunna ta lån för att köpa lägenhet och sånt direkt, så det kan bli tufft.


Vad skulle du vilja säga till de du lurat?


Man kan ju be om ursäkt... klart man gör det. Men vad mer kan man säga? Gjort är gjort, och jag tror att de flesta skulle ta chansen om de fick den. Det är svårt att säga nej till så enkla pengar.


image2
Carl Martinsson



Fler svenska proffs drabbade


Ett av offren som under det senaste året råkat ut för denna typ av bedrägeri är pokerproffset Christer Johansson. I Christers fall var det just i samband med Msn-konversationer som svindleriet upptäcktes. Christers vänner hade börjat få meddelanden via Msn Messenger där han bett om lån, vilket vännerna tyckte var otänkbart. Hackaren hade alltså fått tag i Christers lösenord på Msn-kontot och loggat in som honom för att komma åt vännernas pengar. I meddelandena uppgav bedragaren ett användarnamn på en pokersajt, dit han ville ha pengarna skickade. Han uppgav även tre olika bankkonton hos Nordea, som man inte ännu har kunnat spåra till någon innehavare.


"Det var riktigt obehagligt att veta att någon använt mig och mina vänner som måltavla för någonting sådant här. Det värsta är ju att det drabbar kompisar och bekanta man kanske inte känner så bra som verkligen tror på det. Jag har aldrig haft samma konto på msn som jag har på någon pokersajt, så jag slapp ju som tur var intrång på mina spelarkonton. Vi höll på i tre dygn och spärrade konton, ringde runt och försökte gå till botten med detta. Vi har varnat vår omgivning för att säkerställa att de här människorna inte kommer åt våra eller andras pengar, men tyvärr var en skada redan skedd. En bekant som var skyldig mig pengar blev kontaktad av "mig" på msn och skickade efter uppmaningarna $1,600 till två olika pokersajter. När vi upptäckte felet ringde jag naturligtvis till sajterna och berättade vad som hade hänt, och jag blev väldigt besviken över hur de agerade i den här situationen. Jag blev uppmanad att skicka ett domstolsbeslut om jag ville driva saken vidare, och det har jag ännu inte gjort." berättar Christer. Han fick sedan hjälp av Microsoft och en privat anlitad IT-expert att låsa datorn och säkra alla vägar in för att skydda sig mot ytterligare intrång.



Fansen räddade Raymer


Nyligen drabbades även 2004 års WSOP-vinnare Greg Raymer av bedrägeri, då en hackare fått tag i hans lösenord på Pokerstars och gått in och försökt chipdumpa till en annan användare. Som tur är finns det stora risker med att försöka göra intrång på väldigt berömda spelares pokerkonton, och det fick denna skojare verkligen erfara.

Hackaren gick in på Greg Raymers konto, anmälde sig till diverse high stakes sit n gos och började chipdumpa till användarnamnet "Ikeyrson". Lyckligtvis är oftast Raymers turneringar beskådade av många fans, och så även denna gång. Några av åskådarna upptäckte chipdumpningen och kontaktade Pokerstars säkerhetsavdelning, som var snabba att ringa Greg och incidenten blev anmäld. Pengarna som dumpades betalades tillbaka till Raymer, och hans konto frystes.


Vad gör nätverken?

Poker Magazine träffade 24hNetworks supportchef Patric Westberg för att ta reda omfattningen och vad de gör för att hjälpa spelarna som drabbas.


Hur många fall får ni, och hur hjälper ni de drabbade?


Jag har bara varit med om ett tiotal totalt, så vi har inte haft så stora problem. Men det förtar inte allvaret, och vi gör självklart allt för att hjälpa dem de drabbar. Vi kan enkelt skicka tillbaka chipdumpade pengar och låsa konton om det verkligen begåtts ett brott. Tyvärr har det i flera fall, efter att vi undersökt incidenter, visat sig vara spelare som förlorat pengar och hävdat att de blivit bestulna. Dessa spelare förstör för dem som verkligen blir drabbade.


Vad gör ni för att förebygga och förhindra att sådant här uppstår?


Vi rekommenderar också spelarna att inte ange samma mailadress för registrering hos oss som de använder i öppen kommunikation, såsom hotmail eller andra gratisnätverk. Man ska som privatperson alltid förvara alla lösenord säkert, för även om vår säkerhet är väldigt hög så hjälper det aldrig mot intrång i din egen dator.


En del av klienterna i vårt nätverk använder sig av digitala dosor, som är likställda med bankernas säkerhetssystem. Det är ett bra sätt att öka säkerheten för spelarna.


  

Säker funktion

Ett annat sätt att förebygga och minska antalet incidenter är att som nätverk begära dels ett användarnamn med lösenord, och dels ett screen name, som är det som visas för de andra spelarna. På det sättet undviker man risken att andra kan lista ut lösenordet i samband med det användarnamn som man vet att spelaren har. Bara ett fåtal nätverk tillämpar detta idag.



Vad gör polisen?

Eftersom de allra flesta transaktioner i nätpokern sker utomlands på system som är belägna i andra länder, är det svårt att vidta rättsliga åtgärder i de fall bedrägerierna sker där. Däremot är själva dataintrånget i de fall då lösenord på mailkonton är stulna ett allvarligt brott som sker på svenskt territorium. Dessa intrång har ingenting med pokern som företeelse att göra egentligen, men de som specialiserat sig på den här typen av brott vet att det finns mycket pengar i dessa kretsar, och kan därför enkelt komma åt stora eller flera små summor.



Hur undviker du att bli hackad?


Mark Hejja, säkerhetsexpert inom IT, har specialiserat sig på dataintrång, både vad gäller privatpersoner och stora företag som banker och försäkringsbolag. Här ger han er de bästa tipsen på hur du kan skydda dig från hackers.


  • Använd alltid säkra lösenord. Långa lösenord med många olika tecken - stora, små och gärna symboler och siffror rekommenderas.
  • Använd olika lösenord på olika sajter. Undvik att använda samma lösenord till dina pokersajter, mail och chatt.
  • Undvik att registera öppna webbmailkonton på pokersajter. Använd gärna jobb email-adressen eller email-adressen hos din Internetoperatör för att registrera pokerkonton.
  • Ha ett uppdaterat och aktivt antivirus skydd på din dator. Det finns många att välja på men på en hemdator är det viktigast att du har ett som hela tiden är uppdaterat.
  • Se till att alla säkerhetsuppdateringarna finns på din dator. Windows XP's funktion för automatiska uppdateringar är en bra funktion för att uppdateringarna skall installeras utan att du behöver göra något.
  • Ha lösenord och automatiskt skärmlås på din dator. Har andra tillgång till din dator när du inte ser på bör du skydda din dator från otillåten åtkomst.
  • Se till att du har brandvägg på din dator. Microsoft Windows XP har en brandvägg som följer med men det finns också andra tillverkare som gör ännu säkrare brandväggar.
  • Sök av datorn efter spionprogram (spyware) ofta eller ha ett aktivt skydd mot spionprogram på din dator. Ett flertal gratisprogram finns för att söka efter spionprogram, medan kommersiella antispyware har skydd som hela tiden är aktiva. I vissa antivirus ingår antispionprogram.
  • Undvik att öppna okända filer som kommer via mail och chatt. Även om det är en person du känner som skickat informationen, kontrollera med källan genom en annan kommunikationsväg att det är säkert innan du öppnar det.
  • Undvik att använda publika datorer på t.ex. webbcaféer. Datorer du inte har kontroll över kan ha avlyssnings program som kan spela in dina lösenord när du trycker in dem med en keylogger.
  • Var alltid misstänksam om du ser främmande beteende på dina konton eller email.
    Har någon annan kontroll över din dator bör du uppmärksamma det och direkt ändra alla kontons lösenord.
  • Har du blivit utsatt för bedrägeri eller intrång så är inte allt hopp ute. Kontakta professionell hjälp eller polis om du blivit utsatt. Oftast samlas bevismaterial i din dator som du själv inte kan se, och det är viktigt att detta inte förstörs eller raderas.

Poker Magazine tipsar även om sajten http://www.surfalugnt.se/. Där kan du hitta fler tips på hur du skyddar dig och din dator mot intrång och bedrägeri.


Text: Helena Forsell

Bild: Helena Forsell


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0