In poker we trust

Publicerad 2007-01-09

Jag har alltid varit lite fascinerad av symbolik. Den sortens symbolik där man skapar bilder och situationer som egentligen betyder någonting helt annat om man skalar av ett par lager och tittar djupare. Kanske just därför har jag alltid känt en dragning till kortleken.

Jag har alltid varit lite fascinerad av symbolik. Den sortens symbolik där man skapar bilder och situationer som egentligen betyder någonting helt annat om man skalar av ett par lager och tittar djupare. Kanske just därför har jag alltid känt en dragning till kortleken.

Trots att jag är agnostiker fångas jag ändå av den tydligt religiösa kopplingen till spelkortens underbara värld. Det kanske är lite overkill att försöka tyda varenda spelkort till förbannelse bara för att bilden ska kännas komplett, men jag tycker ändå att kort och spel i allmänhet har en intressant historia.

Många låtskrivare, konstnärer, illusionister och författare har inspirerats av figurerna på löven och vad de betyder, och visst är temat effektfullt. Jag ryser varje gång jag hör Sting rabbla upp alla färger i "Shape of my heart" och "Deck of cards", där en soldat från andra världskriget tröstar sig med kortleken i brist på en Bibel, är ju den ultimata låten i det här sammanhanget.

Spelkortens makt har visat sig stor i alla kulturer, i allt från den egyptiska religionen till judisk kabbalah. Redan under 900-talet formades konceptet i en av de kinesiska dynastierna och inte förrän på 1700-talet blev "osten" populär i Sverige. Idag äger alla svenskar en kortlek eller fler, men i den explosiva pokertrenden bland nyrika proffs och nätspelande ungdomar bleknar symboliken.

I min analys av spelets tjusning är den spirituella analogin väldigt tydlig. Spelarens religiösa modell speglar sig i kortlekens symboler. Vi finner tro i varje flopp, turn och river, och vi tröstar oss innanför kasinots väggar istället för i kyrkan.

God is a dealer - life is a cardgame.

/HeFo


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0