No more outs...

heart failure

Idag känns hjärtat stumt. Min kluvna personlighet tenderar att spela elaka spratt, och det händer att jag lurar mig själv för att skydda min egen tillvaro. Då och då knackar verkligheten på och jag kommer till insikt. Jag vet hela tiden sanningen, men blockerar den så skickligt att jag glömmer bort att lyfta blicken.
 
Självklart fanns det aldrig ens någon fråga. Chansen var aldrig min att ta. Allting har sin tid och det här var inte vår.

Mitt stumma och kalla hjärta orkar inte skriva mer, så jag låter Dilba avsluta dagens blogg.

I painted a picture of you
Your soul was red, and your mind was blue
Destiny laid a light on my creation

This dream I had
Made a slave of my passion
Reality was always too far away
And we were happy
Until it came too close one day

Sudden I faced
The truth of my dream
My love had only been a picture, a scene
I suppose I needed to believe
Didn't want too see
You had never been close to me

I'm sorry, this illusion
Has caused you a lot of pain
And I have no solution
I'll try to never be back again
I'm sorry

I painted a picture of you
My dream was a lie
And the lie became truth
Reality held it's breath too long
It's disgusting what dreams can do to you

But I'm sorry, this illusion
Has caused you a lot of pain
And I have no solution
I'll try to never be back again

I'm sorry

Home Game 29/12 -06

Efter att vår älskade källare på St Eriksplan gått i graven måste ju någon ta på sig det tunga ansvaret att agera värd för vårt gängs otroligt prestigefyllda home games. Lotten föll på mig efter att Ralf "tysken" Trautmann skrytit om sin långa och imponerande vinstsvit. 20 pers ramlade in, så det blev en tvåbordsturnering med efterföljande CGs och smågrytor. Utdragningarna, skratten och vinet flödade. Noelia var först ut ur turneringen, vilket förvånade många... sen såg vi henne aldrig mer.

Grattis till Matte som tog hem main eventet!

Har lärt mig att plocka fram kameran nu också...

Johan och Malin
Johan och Malin

Bengan hade ryggskott men kom ändå
Bengan hade ryggskott men kom ändå...

Malin visade prov på bra klonk-skills
Malin visade prov på utmärkta klonk-skills

Emil vilar efter utdragningarna
Emil vilar efter utdragningarna

Lasse Lasse liten
Lasse Lasse liten - Red Label är inte gott!

Zeb poserar i soffan
Zeb poserar i soffan. Very sexy!

Da champ med vinnarhanden
The Champ med vinnarhanden

Segerkyssen
...och segerkyssen var inte långt borta!

Bison är en buffel
Bison är en buffel.

Björn "Funny Haircut" Olsson och Bison
Björn "Funny haricut" Olsson och Bison

Björne "Tobakshandlarn" och Tight-Matte HU
HU mellan Björn "tobakshandlarn" och Tight-Matte

Abbe, Avsaknad och Ralf i CG på lilla bordet
Abbe, Avsaknad och Tysken i CG vid lilla bordet

Alltid nöten. Alltid.
Monstret. Alltid nöten. Alltid.

Abbe och undertecknad värdinna
Abbe och undertecknad värdinna

Avsaknad och Ralf blev typ ihop
... och sjukast av allt var att Avsaknad och Ralf blev kära...


Lovar att nästa sammankomst är nära... tack för en trevlig kväll!

/HeFo

Sport eller folksjukdom?

Gränsen är hårfin. För media och allmänheten blandas askungesagor med fruktansvärda historier om spelmissbruk och misär. I USA visar sportkanalerna pokerprogram dygnet runt, medan politikerna gör allt för att olagliggöra nätspel i hopp om att skydda sina kära medborgare från denna livsfarliga epidemi. Den skandinaviska marknaden för nätspel tycks aldrig ta slut, och man förutspår att Asien och Sydeuropa är på väg mot samma öde.


 

Hjältar och offer för samma fenomen gör sig hörda i böcker och media, och i gymnasieskolornas uppehållsrum har fotbollstermer och raggningsrepliker ersatts av oändliga bad beats. Drömmar som så lätt kan bli mardrömmar. Visst kan det vara just jag som vinner och flyttar till Vegas? Jag är väl tillräckligt intelligent för att knäcka pokerkoden? Skulle våra barn rikta tillräckligt mycket uppmärksamhet åt matematiklektionerna skulle de dock förstå att oddsen är emot dem. Det finns väldigt få genvägar, och framgång kräver alltid arbete och engagemang. I det här fallet kräver det också något som ingen människa rår på – tur.


 

Men om vi kallar det för en sport då? Eller ett spel där pengarna inte är huvudsaken, utan en bonus för väl utfört arbete. En konstform där man om man läst sin Sklansky och övar tillräckligt mycket kan bli världsmästare. Ingen annan sport jag känner till har så många turmoment, och det finns inga vinstgarantier – hur bra tävlingsform du än må vara i. En lovande fotbollsjunior kan alltid träna sig till framgång och det går fort att upptäcka att man inte räcker till. Och det finns heller ingen skam i det.


 

Ekonomiskt oberoende eller längst ner i näringskedjan. Vardagen lockar inte ungdomar längre. Utbildning känns onödigt så länge man träffar sina floppar, och när oturen slår en i ansiktet är det för sent att ens orka fundera på vem man vill vara. Läkare? Ekonom? Nej, jag är ju pokerspelare. Det ser kanske inte så bra ut i ett CV, men vad ska jag med ett sånt till? Lite motgångar drabbar alla. Snart vänder det, bara jag får låna pengar och jaga backet så kan jag säkert flytta hemifrån snart. Vegas ska ju vara coolt. Det har jag sett på TV.  


 

Precis som börsmäklarna på 80-talet har en stor del av befolkningen tappat respekten för pengar efter pokertrendens intåg. Själv har jag aldrig haft särskilt mycket respekt för pengar, men i den vackra glamourösa pokervärlden handlar det om gigantiska summor. Jag har vänner vars privatekonomi svänger som Stevie Wonder, och ”money management” är bara ett fint uttryck man svänger sig med när TV-kamerorna slås på.


 

Poker är ett spel som man kan vara mer eller mindre bra på, men några riktiga sanningar eller garantier finns inte att tillgå. Så länge man vet det, och kan acceptera och planera sin egen analytiska – och ekonomiska – förmåga, så finns förutsättningar att kunna bemästra en otroligt rolig företeelse. Respekten ska ligga i hur man hanterar sina förluster – inte hur mycket man tjänar.


 

Min förhoppning är att alla spelare, unga som gamla, möter det nya året med öppna ögon. Låt oss rädda spelets trovärdighet genom att bemöta oss själva med och respekt och värdighet. Det är pokern värd.

 
/HeFo

Reality bites

162991-4

Jag har en kompis. Han är inte felfri på något sätt, och det är en av anledningarna till att jag tycker om honom. Han är beroende av det mesta, men framför allt av sin egen olycka. Jag blir ledsen när jag ser att han mår dåligt, och stundvis ser jag också delar av mig själv i honom. Den här bloggen är tillägnad en trotsig och envis liten ***** till vän, som förmodligen mår rätt dåligt just nu. (Jag visste inte om jag skulle skriva vulva eller vagina, så jag besparade moderatorerna lite tid och fyllde i censurstjärnorna själv.)

Sedan jag började spela poker har jag lärt mig mycket om mig själv och sett en ny sida av mänskligheten. Baksidan av spel och sprit har ett fult ansikte och en ännu fulare själ, och sanningen – att människan är egoistisk och självdestruktiv på samma gång – syns tydligt under sena timmar i en källare på södermalm.

Det är en perfekt tillvaro för alla som vill komma ifrån vardagen; utbrända affärsmän, stressade mammor, skoltrötta studenter och arbetslösa konsulter. Man glömmer allt och stannar tiden. Framför allt så är det ett ställe man kan komma till för tröst. Man vet att man inte är ensam om att vilja fly. Det finns alltid någon i lokalen som har tiltat hårdare eller druckit mer. Vi speglar oss i varandras misär och använder pengar och sprit som vapen mot vår egen sorg. Fyller i tomrummet lite. Det hjälper för stunden.

Ni som inte vet vad jag pratar om nu – good for you. Det finns fortfarande de som faktiskt bara ser poker och spel som en hälsosam hobby och som aldrig dricker vid bordet eller ljuger för chefen, flickvännen eller mamma om sitt spelande. Good for you. Men läs gärna vidare ändå.

De allra flesta som kan spela poker så till vida att man förstår reglerna, kan räkna ut odds och kommer ihåg vad som hände på förra gatan, måste ju rimligtvis vara i närheten av normalbegåvade. Man pratar teorier, analyserar spelstilar och häver ur sig statistik. I en för många bisarr tillvaro under markhöjd sitter alltså intelligenta människor och spelar bort sin semesterkassa – eller rentav hyran – medan livet passerar förbi ovanför. “Helt sjukt, hur kan han syna liksom? Jävla tomte! Ge mig en tolva sprit och tre lax till i cashmarker tack!” Ångesten slår inte till förrän klubben har stängt och man möter dagsljuset, fågelkvittret och alla dessa lyckligt ovetande barnfamiljer på väg till dagis och arbete. ”Hur kunde han syna? Hur orkade jag köpa in mig tre gånger till? Varför stannade jag inte bara hemma?”

Och nästa kväll söker man tröst igen. Ekorrhjulet snurrar så skönt fort att man varken hinner eller vill hoppa av. Vi lubbar vidare och skålar med våra nya bästa vänner – Adrenalin och Självömkan. Och de människor utanför spelbubblan som tror att de betyder något för oss förstår ingenting. De stöttar ett tag, står ut ett tag, men förr eller senare tröttnar de. Vänner som orkat svara på desperata telefonsamtal, lyssnat på bad beats och kommit över med pizza när man suttit mitt i en turre kanske vill ha något tillbaka också.

Jag satt på en middag med vänner härom kvällen och insåg ganska tidigt att jag inte var ett dugg intresserad av några diskussioner kring bordet. Förhållanden, jobb, semesterplaner och sånt som vanliga människor pratar om mest kastades passionerat omkring mellan tuggorna. Bla bla chefen är dum, tralala vi ska köpa hund, heminredning hit och charterresor dit. Jaha? *gäsp* Tankarna började vandra till den där potten häromdagen som borde ha varit min… att det förmodligen var ett par bord igång under jorden nu… ”Men jag kanske får sitta här och vara trevlig ett tag till, man vill ju inte framstå som nån jävla speltorsk…” Att umgås med dem kändes plötsligt som en uppoffring, vilket gjorde mig väldigt ledsen.

Omvärdering. Omprioritering. Ett litet besök i verkligheten kanske? Jag är alldeles för smart för att tro att det ska vara såhär. Hoppas att min kompis än en gång orkar omvärdera sin tillvaro och bryta sig ut ur sin onda cirkel. Just burst that bad bubble baby!

Jag är varken din mamma eller din bank, men jag finns här om du vill prata.

Cause you can't jump the track, we're like cars on a cable,
And life's like an hourglass, glued to the table.
No one can find the rewind button now,
So cradle your head in your hands,
And breathe, just breathe…

/HeFo

Pokerspelande singelmamma

162991-3

Frågan väcktes då jag läste en intervju med Cissi Nordenstam, i vilken hon berättar om de två väldigt olika verkligheter hon lever i. Dagishämtning vs. Bellagio. Det är väl ungefär där jag själv drömmer om att vara om ett par år. De ensamstående mammornas begränsningar har diskuterats i flera decennier, och just det här fallet känns ganska extremt. 

Förra julen satt jag på en restaurang i Göteborg och diskuterade detta med två pokerproffs. Båda två har varit rika och barskrapade om vartannat och jag tyckte det var intressant att höra deras historier. Mellan meningarna satt jag och tänkte "Men hur kan de bara trycka in degen sådär i ett NL cash game? Det skulle jag aldrig göra, jag har ju Amanda att tänka på..." och precis när jag masserade tanken kom kommentaren från en av killarna: "Man måste våga förlora allt för att kunna vinna allt."

Jag vet inte om jag är naiv i mina tankar nu, men måste man verkligen spela high stakes cashgame för att bli en duktig pokerspelare? Måste man gula för att lära sig money management? Måste man gula över huvud taget? Jag föredrar turneringar - inte bara för att jag har kontroll över insatsen - utan för att jag tycker jag lär mig mycket. Jag är inte ute efter att tjäna pengar på poker i det här skedet. Jag har ett jobb som jag trivs med och tänker inte säga upp mig och dra till Vegas. Som jag sa i en intervju i P1 när de frågade mig vad jag hade för mål med mitt spelande: "Först och främst vill jag bemästra spelet, bli riktigt bra. Vinsterna är en bonus."

För nästan alla pokerspelare jag känner handlar det om att tjäna pengar. Ibland känner jag mig lite "fiskig" i deras sällskap när jag hellre lägger slantarna på otaliga turneringar som jag aldrig vinner än att göra dem sällskap på PL-bordet varje kväll. "Varför spelar du aldrig cashgame? Det är ju där man vinner pengar..." För mig är äran och känslan att vinna en turnering mycket mer värt än en bra kväll på cashbordet.

När frågan ställdes på Prosharks - Skulle du sluta med poker om du fick en miljon? - blev jag förvånad att så många svarade ja. Poker är för mig en passion, och inga pengar i världen skulle få mig att sluta. Skulle ni sluta med sex om ni fick en miljon också?

Jag beundrar Cissi och andra framgångsrika pokerspelare som lyckats trots att de har någon annan än dem själva att stå till svars för när de förlorar. Tills vidare lutar jag mig mot min trygga vardag med jobb och sparkonto. Det dröjer innan rullen får styra mitt liv. Och det kommer inte att hindra mig från att bli snorbra på poker.

/HeFo

Tro, hopp och kärlek i spelets tecken

162991-2

Jag har alltid varit lite fascinerad av symbolik. Den sortens symbolik där man skapar bilder och situationer som egentligen betyder någonting helt annat om man skalar av ett par lager och tittar djupare. Kanske just därför har jag alltid känt en dragning till kortleken.

Trots att jag är agnostiker fångas jag ändå av den tydligt religiösa kopplingen till spelkortens underbara värld. Det kanske är lite overkill att försöka tyda varenda spelkort till förbannelse bara för att bilden ska kännas komplett, men jag tycker ändå att kort och spel i allmänhet har en intressant historia. Många låtskrivare, konstnärer, illusionister och författare har inspirerats av figurerna på löven och vad de betyder, och visst är temat effektfullt. Jag ryser varje gång jag hör Sting rabbla upp alla färger i ”Shape of my heart” och ”Deck of cards”, där en soldat från andra världskriget tröstar sig med kortleken i brist på en Bibel, är ju den ultimata låten i det här sammanhanget. 

Spelkortens makt har visat sig stor i alla kulturer, i allt från den egyptiska religionen till judisk kabbalah. Redan under 900-talet formades konceptet i en av de kinesiska dynastierna och inte förrän på 1700-talet blev ”osten” populär i Sverige. Idag äger alla svenskar en kortlek eller fler, men i den explosiva pokertrenden med nyrika proffs och nätspelande ungdomar bleknar symboliken. I min analys av spelets tjusning är den spirituella analogin väldigt tydlig. Spelarens religiösa modell speglar sig i kortlekens symboler. Vi finner tro, hopp och kärlek i varje flopp, turn och river, och vi tröstar oss innanför spelklubbarnas väggar istället för i kyrkan.

God is a dealer – life is a cardgame.  

/HeFo


Välkomna!

Det var väl på tiden? Ni som har läst mina mer eller mindre intressanta bloggar på www.prosharks.se har säkert längtat efter detta ögonblick - HeFo har skaffat en egen blogg!

Ni som känner mig vet att jag gillar att uttrycka mig både i skrift och tal och ni som inte gör det är välkomna att lära känna mig genom den här sidan. Det händer ofta en hel del sjuka saker i mitt liv och det känns som att mina öden är värda dokumentation.

Så - lägg till den här land favoriterna så lovar jag att uppdatera och underhålla.

Pussar till alla snälla barn.

/HeFo